Verkeersschool Society Rijbewijs halen tijdens een zwangerschap

Rijles en zwangerschap

Rijles en zwangerschap

Rijbewijs halen tijdens een zwangerschap, je denkt wellicht dat dit niet handig is of misschien wel helemaal niet mogelijk is. Maar wettelijk gezien mag je tot de dag van de bevalling autorijlessen nemen. Er dus is totaal geen probleem om je rijbewijs te halen als je in verwachting bent. Sterker nog het is wellicht de motivatie die je nodig hebt om het papiertje binnen een bepaalde tijd op zak te hebben.

 

rijles en zwangerschap

 

Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger achter het stuur stapt. Hieronder zetten we een aantal punten op rij.

 

• Draag altijd je gordel. Zwanger of niet je moet een driepuntsgordel dragen. Dit betekent dat de gordel vastzit onder je buik, op het bekken ligt en over je schouder heen loopt. Laat de gordel nooit over je buik lopen!

• Zit niet langer achter het stuur dan je aan kan. Plan dus liever meerdere lessen gespreid over de week in plaats van clusterlessen op één dag.

• Over de maanden zal je buik groeien en zo doende zal je positie achter het stuur ook veranderen. Houd er rekening mee dat de afstand tussen je lichaam en het stuur altijd minimaal 25cm is. Als je op een gegeven moment toch gewoon niet meer lekker achter het stuur zit, bedenk dan dat het misschien tijd is om na de zwangerschap verder te gaan met je lessen.

• Stilzitten tijdens rijles en zwangerschap is nooit echt gemakkelijk. Schroom dus niet om je rijinstructeur om een pauze van vijf minuten te vragen. Stap uit de auto strek je benen en ga dan weer verder. Op deze manier houd je je bloedcirculatie goed op gang.

• Stap liever niet met een lege maag in de auto. Zo voorkom je dat vermoeidheid je tijdens het autorijden ineens overvalt. Neem ook een snack en een flesje water mee zodat je altijd iets bij de hand hebt als je even wat meer energie nodig hebt.

• Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens het lessen een ongeluk hebt. Zorg ervoor dat je na een botsing altijd contact met je verloskundige opneemt. Zij kan het beste beoordelen of je voor controle langs moet komen.

• Kies voor het afrijden een tijd waarop je je doorgaans het beste voelt. Dat geeft je de meeste kans van slagen. Rijles en zwangerschap gaat best wel samen mits de bovenstaande tips in acht worden gehouden.

 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben neem dan graag contact met ons op. Wij staan je graag te woord.